ELŐADÁS A FIATALKORÚAK JOGSÉRTÉSÉRŐL ÉS BŰNÖZÉSÉRŐL

Home / Híreink / Információk / ELŐADÁS A FIATALKORÚAK JOGSÉRTÉSÉRŐL ÉS BŰNÖZÉSÉRŐL
ELŐADÁS A FIATALKORÚAK JOGSÉRTÉSÉRŐL ÉS BŰNÖZÉSÉRŐL

2022. november 4-én iskolánk dísztermében az Esztergomi Rendőrkapitányság rendőrhadnagya, Füzék Zsófia tartott előadást a fiatalkorúak jogsértéseiről és bűnözéséről. Az előadás résztvevői a 9A és 10A osztály voltak.

Füzék Zsófiától megtudtuk, hogy fiatalkorúnak számít az, aki a 12 éves kort már betöltötte, de a 18 éves kort még nem. Ebben az életkorban a Büntető Törvénykönyv az általánostól eltérő szabályokat alkalmaz.

Meg kell tanulnunk, hogy már itt az iskolában be kell tartanunk a házirend szabályait. Ha vétünk ellenük itt is büntetésben részesülünk: szaktanárit kapunk, osztályfőnöki figyelmeztetést vagy esetleg igazgatói intőt. Az is meg kell tanulnunk, hogy minden esetben maradéktalanul fel kell ismernünk cselekvéseink következményeit. Az életben ez ugyan így működik, csakhogy ha egyszer is megbotlunk és vétünk a társadalom szabályai ellen, az komolyabb következményekkel jár: pénzbüntetés, közérdekű munka, átnevelő intézetbe vagy rosszabb esetben a fiatalkorúak börtönébe kerülhetünk. Ezt pedig senki sem szeretné.

A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények lehetnek vagyon elleniek (lopás, betörés, rablás) és erőszakos, garázda jellegűek, ahol már testi sértést is alkalmaznak. Egy bűncselekmény elkövetésének oka lehet egy indulatos, agresszív megnyilvánulás, negatív környezet vagy baráti társaság, a média hatása, de akár csupán a kíváncsiság is pl. kábítószer használata vagy terjesztése esetében.

Azt is megtudtuk, hogy a fiatalkorúak sokszor nemcsak elkövetői, hanem áldozatai is a bűncselekményeknek. Megnéztünk egy kisfilmet arról, hogyan használják ki az idősebb, erősebb iskolatársak a gyengébb, befolyásolhatóbb diáktársukat. A megalázás, a verbális beszólások, fenyegetés, fizikai bántalmazás, erőszakoskodás mind-mind ide tartoznak. A kisfilmben a bántalmazott fiút társai megverték, megrugdosták és magára hagyták egy parkban. Idegenek hívtak mentőt és vitték kórházba agyrázkódással és bordatörésekkel. Az elkövetőket a Büntető Törvénykönyv értelmében a bíróság elítélte.

Hogyan előzhető meg, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk? Hogyan ismerhetjük fel, hogy az a tett amit elkövettünk nem csupán diákcsíny, hanem jogsértés vagy éppen bűntett? Beszélgessünk erről a témáról sokat társainkkal, barátainkkal, otthon szüleinkkel és az iskolában osztályfőnöki órákon. Ha ezeket tapasztaljuk vagy észrevesszük, hogy társainkat így bántalmazzák, azonnal szólnunk kell tanárainknak vagy szüleinknek.

Tudtok arról, hogy iskolánkban is vannak olyan személyek, akik segítségét tudjuk kérni? A tárgyalóban szociális segítőnk Kovács Eszter és mediátorunk Maradi Ágnes a diákvédelmi kapcsolatokért felelős személyek bármikor és bármilyen esetben tanácsot tudnak adni.