Élménybeszámoló a szociális intézményekben tett látogatásról, azaz milyen hatást váltott ki a Szociális ágazat tanulóiban ezen intézmények felkeresése

Home / Híreink / Információk / Élménybeszámoló a szociális intézményekben tett látogatásról, azaz milyen hatást váltott ki a Szociális ágazat tanulóiban ezen intézmények felkeresése
Élménybeszámoló a szociális intézményekben tett látogatásról, azaz milyen hatást váltott ki a Szociális ágazat tanulóiban ezen intézmények felkeresése

A szociális ágazati alapoktatásban, a 10.D osztályos tanulóknak lehetősége nyílt Szociális ismeretek tantárgy keretében három szociális intézmény meglátogatására. Tanulóink a Kisgyermek gondozó- nevelő szakmát választották hivatásul, de ismeretszerzésnek, a szakmai érdeklődés és szakmai öntudat kialakításban, a belső motiváció fokozásban,  nélkülözhetetlennek tartjuk, hogy tanulóink megismerjék a szociális ellátó rendszer intézményeit, betekintést nyerjenek azok mindennapi működésébe. A látogatások alkalmával az elméleti ismereteket a gyakorlatban is megtapasztalhatták, egyszerre befogadójává váltak.

Legyen szó a továbbtanulási szándék megerősítéséről vagy csupán a „” szakma megszerzésének szándékáról, a tudás eszköz bizonyos „jogosítványok” megszerzésére és ehhez sokféle motivációra van szükség. Amennyiben összekapcsoljuk a tananyagot az élettel, a tanulók életvilágával, az őket érdeklő kérdésekkel ki tudjuk aknázni a spontán érdeklődésüket.

Tanulóink visszajelzéseit az együttes szociális intézmények látogatásáról itt olvashatják:

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT –GONDVISELÉS HÁZA, IDŐSKLUB

 

 • Pozitív élményt nyújtott, jó volt társalogni az idősekkel. Betekintést nyerhettem a mindennapi programjaikba, mint például a színezgetés. El tudnám képzelni, hogy ilyen helyen dolgozzak, szívesen tanulnám ezt a szakmát felsőoktatásban is, érettségi után (B.Bogi).
 • Sok információval gazdagodtam, a megismert intézmények közül nekem a nyugdíjas klub tetszett a legjobban (Lívi).
 • „Barátságos a légkör, a szakemberek kedvesek, segítőkészek. Egy tanulságos jó élmény, illetve tapasztalat volt számomra (Virág).

 

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT – Családok Átmeneti Otthona

 • A távozás után az volt bennem, hogy még itt is szívesen dolgoznék a jövőben. Örülök, hogy élőben is láthattam ezt a helyszínt, és hogy ezzel tovább erősödött az érdeklődésem a szakma felé (Dominika).
 • Nagyon jó volt látni és hallani is, hogy a nehéz sorsú családoknak hogyan segítenek (K. Petra).
 • Amikor tanultuk nem igazán tudtam elképzelni ezt az intézményt. Számomra nagyon érdekes volt. El tudom képzelni, hogy ilyen helyen dolgozzak (M. Petra).

BM ESZTERGOMI SPECIÁLIS GYERMEKOTTHON

 

 • Nagyon élveztem! A legérdekesebb volt számomra az összes többi intézmény közül (Vivien).
 • Pozitív élményt nyújtott nekem, mert jó volt a látni, ahogyan segítenek a lányokon, hogy mindent megtesznek értük, hogy felnőtt korukra egy felelősségteljes életet tudjanak élni (F. Adrienn).
 • Pozitív és negatív érzések kavarogtak bennem, mikor kiléptem az intézményből (F. Lea).
 • Nekem nagyon pozitív élményt nyújtott a látogatás, mert amikor körbe jártuk az intézményt sok érdekes tudnivalóról beszélt a szakmai vezető, és a bent lakó lányok is nagyon kedvesek voltak. Érdekes volt számomra nagyon ez az intézmény és el tudom magam képzelni, hogy ilyen helyen dolgozzak majd és szívesen tanulnám ezt a szakmát majd érettségi után (Gréti).
 • Megnézhettük milyen is valójában egy szociális ágazatban dolgozó ember mindennapja, így el tudtuk magunkba dönteni, hogy pontosan hol szeretnénk elhelyezkedni a szakmánkban. Én személyesen nagyon érdekesnek találtam az intézményt, viszont személy szerint engem jobban érdekel a kisgyerekekkel foglalkozó kisgyermekgondozó szakma, tehát én biztos ezzel szeretnék foglalkozni a közeljövőben (Nadin).
 • Pozitívan éltem meg, hogy milyen rend és fegyelem volt ott. Viszont rossz volt belegondolni, hogy miket tettek ezek a gyerekek, hogy ide kerültek (Dorka).
 • Nekem pozitív élmény volt, mert átértékeltem magamban sok mindent, és jobban tudom értékelni, hogy nekem mi mindenem van. Közelebbről megtapasztalhattam, hogy milyen nehéz körülmények között nevelkednek gyerekek, melynek része lehet akár egy speciális gyermekotthonba kerülés is (Alíz).
 • Távozáskor a gondolataim azon jártak, hogy ezek a lányok hogyan juthattak ilyen helyzetbe (Zsanett).
 • Örülök, hogy megismerhettem az intézményt. Sok jót és rosszat is hallottam már róla, de a saját tapasztalatom alapján a távozás után pozitív élményekkel gazdagodtam, véleményem pozitív lett (U. Petra).

HÍD SZOCIÁLIS, CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT

 • Pozitív élményt nyújtott, mert olyan információkat kaptam, amit nem tudtam, vagy nem voltam vele annyira tisztában. Olyannyira érdekes volt számomra, hogy el is tudnám magam képzelni, hogy ebben a szakmában dolgozzak (Vanessza).

Maradi Ágnes

szakoktató