ERASMUS+ pályázati program

Home / Híreink / Információk / ERASMUS+ pályázati program
ERASMUS+ pályázati program

Iskolánk sikeresen kapcsolódott be 2021-ben az Erasmus+ pályázati programba.

A projekt keretében intézményünk 30 tanulója két hét szakmai gyakorlaton vehetett részt Romániában, Erdélyben- Sepsiszentgyörgyön idén márciusban.

A diákok számára szervezett mobilitás megvalósulását az ESZC munkatársa, Mihályi Laura projektvezető és Szőke Erika szakirányú oktatásért felelős igazgatóhelyettes, valamint a sepsiszentgyörgyi székhelyű VET Center együttműködése tette lehetővé.

 

  1. turnus 2023. február 26-március 11.

15 fő (vegyipar, informatika és távközlés, szépészet, elektronika és elektrotechnika ágazatban tanuló 10. és 11. évfolyamos diákok)

  1. turnus 2023. március 5-18.

15 fő (vegyipar, elektronika és elektrotechnika, informatika és távközlés ágazatban tanuló 10. és 11. évfolyamos diákok)

A fiatalok a Pro Vitam (orvosdiagnosztikai labor, biokémiai vállalkozás), Egnosys (informatikai és szoftverfejlesztő cég), Agroelektro (villanypásztorokat gyártó cég), Pro Info (informatikai vállalkozás), Multi NR (informatikai vállalkozás) nevű cégeknél, valamint kozmetikai szalonokban mélyíthették el szakmai tudásukat, nyerhettek munkatapasztalatot.

 

A program az Európai Unió támogatásával valósulhatott meg, így a szállás, utazás, étkezés és a kulturális programok teljesen ingyenesek voltak a diákok és kísérőtanáraik számára. A három hét alatt a tanulók szabadidejükben számos kulturális és szabadidős programon is részt vehettek, melyek között volt kirándulás Törcsvárra, a Drakula kastélyba és Brassóba, a Szent Anna-tóhoz, Sepsi Arénában labdarúgó mérkőzéseken, kosárlabda döntőn való részvétel, valamint a március 15-i városi ünnepségen való megjelenés Sepsiszentgyörgyön.

 

Összességében elmondható a szakmai tapasztalatszerző útról, hogy a diákok számára életre szóló élményt és szakmai, nyelvi fejlődési lehetőséget kínált. A szakmai gyakorlaton résztvevő tanulók egytől-egyig pozitív élményekkel gazdagodtak, lelkesen meséltek a kint töltött idejükről és rengeteg tapasztalatot szereztek. Nemcsak szakmailag fejlődtek, hanem önállóbbak is lettek. Nagyon jó viszony alakult ki a VET Center és a fogadó cégek munkatársaival, akik szívesen várják vissza diákjainkat!

A fiatalok modern, inspiráló környezetben végezték a szakmai munkát minden nap 9-15 óráig.  A mentorok segítőkészsége példaértékű volt. A mentorok az utolsó nap elismerően nyilatkoztak a bottyános diákok teljesítményéről.

A szabadidős, kulturális programok megfeleltek a diákok érdeklődésének, lebonyolításuk zökkenőmentes volt. A kötelező programok mellett minden nap kimozdultunk és ellátogattunk valahová, vagy a diákok a szállás udvarán kosárlabdáztak vagy fociztak. A szállás megfelelt a diákok és a kísérőtanárok igényeinek, a VET Center munkatársainak köszönhetően autókkal könnyen eljuthattunk a városba vagy a környékbeli kirándulóhelyekre.

A beszámolóhoz mellékelt fotók is bizonyítják, hogy nagyon aktív, élménydús 2-2 hetet tölthettünk Sepsiszentgyörgyön. A diákok visszajelzései pozitívak, hiszen nagyszerű lehetőséget használtak ki.

Juhos Erika, Lantos Katalin, Szuhár Szilvia, Dobrai Tibor- kísérőtanárok

Erasmus+ mobilitás – Rövid futamidejű mobilitási projektek a szakképzési szektorban (KA122-VET)

Erasmus+ pályázati program – Sepsiszentgyörgy