Gyárlátogatás a Suzukiban

Home / Híreink / Információk / Gyárlátogatás a Suzukiban
Gyárlátogatás a Suzukiban

Gyárlátogatás a Suzukiban

Április 12-én,csütörtökön érdekes programon vett részt  osztályunk, a 9e/v.

          A szokásos szakmai napunkon ezúttal a Suzukiba látogattunk el. Reggel gyülekeztünk a busz végállomáson, majd fél nyolckor elindultunk. Az odaút meglehetősen hosszú volt. Az látogató csoportok betekintést nyerhetnek, hogy milyen sürgés-forgás zajlik egy ilyen hatalmas gyárban.

Mikor megérkeztünk, minden tanuló kapott védő-szemüveget és védősisakot. A belépést követően egy terembe vezettek bennünket. Itt összefoglalva, egy rövid videóban megnézhettük a gyár különböző munkafolyamatait. A vetítés végén néhány fontosabb alapszabályt is tisztáztunk. 4 csoportban vezettek végig minket a gyárban. Amikor beléptünk az üzem területére, azzal szembesültünk, hogy rengeteg a közlekedési jelzés, sőt gyalogosoknak kijelölt úton haladhatunk csak, ahogy az itt dolgozó egyének is.

Először a présüzemet látogattuk meg,itt a kísérőnk elmagyarázta a gépek működési elvét. Ezután a hegesztést csodáltuk meg. A festőüzembe egyéb okok miatt sajnos nem mehettünk be. Átmentünk egy másik csarnokba, ahol az autókat szerelték össze. Itt nagyon sok ember serénykedett a munkálatokban.

Megtudhattuk, hogy sok alkatrészt más cégektől szállítanak a beszállítók. Itt mindent éppen időben, elv szerint rendelnek, vagy más szóval Just-In-Time (JIT).  A különböző munkafolyamatoknak akár 63 másodperc alatt is el kell készülniük. A kész autók végül a végső ellenőrzést végző dolgozók keze alá kerültek. Amelyik megfelelt, azt már szállíthatták is a vásárlókhoz. A gyárlátogatás befejezésével kikísértek minket vezetőink. Pár közös fotóval örökítettük meg ezt a napot.

            Az osztály nevében elmondhatom, hogy a folyamatos sürgés-forgás egyszerűen elképesztő, nem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes lehet egy gyárlátogatás. Egy összetartó, biztonságos, egymást nem hátráltató közösség egy napját kísérhettük végig.

 

Margit Bendegúz, Lampert Péter 9.e/v