Kirándulás a Krisna-völgyben

Home / Híreink / Információk / Kirándulás a Krisna-völgyben
Kirándulás a Krisna-völgyben

Krisna-völgyi látogatásom

Egy megyei pályázat megnyerése után részt vehettem december elsején egy tanulmányiúton.  A helyszín pedig a Somogyvámos melletti Krisna-völgy volt.

A kirándulás során egy előadást is meghallgathattam az ökológiai gazdálkodásról, sőt jelen lehettem a Komárom-Esztergom megyei éghajlat-változás platformülésén is. Mindezek mellett betekintést nyerhettem a Krisna hívők életébe, gazdaságába és gasztronómiájába.

Krisna-völgy Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb öko-közössége.
Az ott élők az önfertartás hívei. A körülbelül 150-170 létszámú közösség teljesen környezet- és állatbarát, ami meg is lásztik a konyhájukban. Csak olyan élelmiszereket fogyasztanak, amiket saját maguk termesztenek és nem a húsfogyasztásról híresek.
A völgy nem része az országos áramhálózatnak. A 266 hektáros terület körbejárásakor szemmel látható volt, hogy az összes épületen van legalább két darab napelem és napkollektor.
Az oktatást is az ottani tanárok végzik. A gyerekek megkapják az alapműveltséghez szükséges oktatásokat, ám ezek melett megtanítják nekik az önfenntartást, az organikus kertészetet és az ökológiai életstílust is.

Mindezek mellett Krisna-völgy a béke és a lelki fejlődés színhelye is. A pár órás látogatás alatt is érezhető volt az emberek és a környezet nyugotdsága, harmóniája.

A völgy körbejárása után megtartották a platformülést, ahol külön kiemelték a szemléletváltoztatás fontosságát és sikerét, melyet pályázatokkal értek el a projektvezetők.

Számomra érdekes volt a kirándulás. Tetszett a Krisna hívők világképe és az életmódjuk, sőt még az ételeik is finomak voltak.
Abban pedig biztos vagyok, hogy nem utoljára látogattam el oda és, hogy ez az öko-közösség jó úton halad ahhoz, hogy más emberek nézeteit is megvátoztatja, ha nem is a vallásról, de legalább az ökológiai gazdálkodás fontosságáról.

 

Molnár Laura Viktória