Tűzoltási gyakorlaton a vegyisek

Home / Híreink / Információk / Tűzoltási gyakorlaton a vegyisek
Tűzoltási gyakorlaton a vegyisek

Egy vegyésztechnikus számára elengedhetetlen, hogy tudja, mit kell tenni tűz esetén. Egy kémiai laboratórium tele van tűz- és robbanásveszélyes vegyszerekkel, vészhelyzetben pedig minden másodperc számít. Ha a vegyésztechnikus tisztában van a tűzoltás menetével, és még csírájában eloltja a lángokat, emberi életet menthet és hatalmas anyagi károktól tudja megvédeni környezetét.

2016. október 10-én a 9v. osztálynak lehetősége nyílt arra, hogy az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon részt vegyen egy tűzoltási gyakorlaton. Nem csak szemlélői, hanem aktív résztvevői is voltak a diákok az ott töltött, izgalmas két órának, mert a szabadban tudták kipróbálni a porral oltó tűzoltó készülék használatát.

Miért porral oltót és nem vizet használtak? Mert szerves anyagot tilos vízzel oltani (például otthon sem szabad az égő olajra vizet önteni, mert szétfröcskölődik, hanem le kell takarni pamut ronggyal vagy egy fedővel), illetve mert minden laborban porral oltó készülék található.

A gyakorlat megkezdése előtt Balogh Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester tartott számukra egy rövid tűz- és balesetvédelmi oktatást. Kérdéseire a diákok helyesen tudták a választ. Büszkén álltam mellettük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Két dolgot érdemes kiemelni az elhangzottak közül, amit tűz esetén tenni kell: az egyik, hogy az emberi élet mentése a legfontosabb, hiszen ez pótolhatatlan (minden másra ott a MasterCard); a másik, hogy közvetlenül a tűzoltóságot, a 105-ös telefonszámot tárcsázzuk, ne a 112-es segélyhívót, mert értékes perceket veszíthetünk az átkapcsolások miatt.

Miután megismerkedtek a tanulók a tűzoltó készülékek címkéjével, felépítésével, tartalmával, elkezdődhetett a tűzoltási gyakorlat. A tűz oltását végző diáknak először fel kellett vennie a megfelelő védőfelszerelést (kabát, kámzsa, sisak, kesztyű), majd szerves oldószer tüzet, a vas tálcába lévő, víz felszínén égő benzint kellett eloltania porral oltó tűzoltó készülékkel. A feladatot végző tanulók izgalmakkal telve hajtották végre a gyakorlatot, diáktársaik pedig közben biztatták, olykor ugratták őket.

Jelesre vizsgáztak a vegyisek, mind a 11 főnek sikerült eloltani a tüzet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jól éreztük magunkat, de ennél sokkal fontosabb, hogy nagyon hasznos volt a látogatást. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Juhász Péter tű. alezredes parancsnok úrnak, hogy lehetővé tette a diákok számára ezt a tűzoltási gyakorlatot.

Dr. Szalma Nikoletta