Üdvözlet az érettségizőknek

Home / Híreink / Információk / Üdvözlet az érettségizőknek
Üdvözlet az érettségizőknek

A Tanári karunk nevében üdvözlöm az érettségiző diákjainkat!

Délelőtt valamennyi végzős diákunk bizonyítványát aláírtam…

És ezzel ki is merült azon teendők sora, amit az ilyenkor megszokott normális menetrend szerint szoktunk elvégezni.

Ma délig az iskolának virágruhába kellett volna öltöznie. Délután pedig az ünneplő sokaság figyelmétől övezve Önöknek el kellett volna ballagniuk a „Bottyánból”, hogy aztán pár nap múlva erről az érzelmi magaslatról lendületet nyerve érkezzenek meg életük egyik legnehezebb próbatételére.

Ebből a nehéz próbatétel maradt.

Az Önök tanárai nem fognak Önök helyett elballagni és ezt virtuálisan leközvetíteni. Azt gondolom az elmúlt napok bebizonyították, hogy semmi sem pótolhatja a személyes jelenlétet, a közvetlen kapcsolatot kortársainkkal, mentorainkkal. Önök nem pótolhatók!

Nem fogunk iskolai szinten „operatív törzset” sem játszani. Ott ahol ilyennek feltétlenül működni kell, ott működik is. Mi a saját szerepünket igyekszünk minél teljesebben betölteni.

Az igazgató sem fog érzelmes vagy háborús hangulatú húrokat pengetve videó szózatot intézni Önökhöz.

Elolvastam ennek az iskolának azt az évkönyvét, amely az 1944-1945. tanévet foglalja össze. Akkor bombák és gránátok hullottak az épületre, tanárokat rendeltek frontszolgálatra, és emberek harcoltak egymással szemben, egymás életére törve. (Zárójelben: az érettségit akkor is megtartották július 9-én és 10-én!)

Ma béke van! Nem egymás ellen küzdenek az emberek, hanem egymás mellett, egymásért. Egészségügyi vészhelyzet, rendkívüli körülmények vannak  –  de „csak ennyi”!

Egy ilyen helyzet érett kezelésére Önök bőven készen állnak. Ebben a meggyőződésben szerveztük meg az idei érettségit is.

A hibátlan formaidőzítés lehetőségétől persze sokan meg lettek fosztva: aki arra készült, hogy a májusi „szabadságot” kihasználva sokat tanulhat még, és a személyes fellépésének erejével majd a szóbelin javítja fel az írásbeli eredményeit, annak most módosítania kellett a taktikáját.

Cserébe viszont a vizsgahelyzetek és ezzel a feszültség faktorok száma jelentősen lecsökkent.

Bízunk benne, hogy amikor majd az érettségi napján újra belépnek az iskolába, érezni fogják a gondoskodást, a figyelmet és azt a szeretetet, amivel az Önök távollétében készültünk a vizsgázók fogadására. Mi itt erre összpontosítottunk.

Ha adhatok tanácsot még, azt javaslom, hogy tekintsék át az egyes vizsgatárgyak írásbeli feladatainak sajátosságait, és a vizsgák napján használják ki majd a teljes rendelkezésre álló időt, ne álljanak fel a feladatok mellől, amíg nem muszáj.

Koncentráljanak a célra:

Sok sikert kívánok Önöknek a megmérettetéshez!

Remélem, hogy lesz alkalmunk méltó módon, személyesen is elbúcsúznunk az Önök Évfolyamától.

Engedjék meg továbbá, hogy külön köszönetemet fejezzem ki azoknak a munkatársaimnak, akik az egészségügyi vészhelyzet ellenére vállalták, hogy személyesen is kiveszik részüket a vizsgák megtartásában.

Hana György igazgató

*  *  *

Maruzsa Zoltán államtitkár úr érettségire vonatkozó tájékoztatóját itt tekitnhetik meg:

https://hirado.hu/videok/az-operativ-torzs-rendkivuli-sajtotajekoztatoja-a-koronavirussal-kapcsolatos-aktualis-helyzetrol-2020-aprilis-29#