SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum

OM kód: 910005/022 | 2500 Esztergom, Főapát u. 1.

Intézmény logo

Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

HírekKözérdekű adatokIntranetKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 19.


Fejér Emese

    Szakmai napon a 11BV a DDC-ben, azaz a Duna-Dráva Cementgyárban

    Boros Éva tanárnő remek szervezésében április 18-án az Esztergomi Szakképzési Centrum által finanszírozott 21 fős kisbusszal, szűk egy óra alatt eljutottunk Vácra. A Heidelberg Materials tulajdonában lévő cementgyár laboratórium vezetője szívélyesen fogadott bennünket, munkavédelmi oktatás és ruházat felvétele után részletes szakmai magyarázattal és tartalommal egybekötött gyárlátogatáson vettünk részt.

    Szakmai napon  a 11BV a DDC-ben, azaz a Duna-Dráva Cementgyárban

    A gyárlátogatás elsősorban kémiai technológiai és vegyipari műveleti szempontból nagyon hasznos, de a különböző analitikai vizsgálatok is sok újdonságot jelentettek.

    A Naszály-hegy triászkori ásványanyagai szolgáltatják a jó minőségű alapanyagot a  cementgyártáshoz. A kibányászott mészkövet és agyagot melyet vagy felszíni kotrással vagy robbantásos technikával termelnek ki, a helyszínen röpítő törőkkel őrlik meg. A durva aprítás után 1-10 cm-es szemátmérővel rendelkező szemcsés halmazt raktárba szállítják, ahol két halmot halmoznak belőle fel keverőágyakon. A mészkő összetételéről egy neutron aktiválási analizátor (NAA) ad információt, melynek a lelke a Kalifornium 252-es izotóp.

    A technikáról bővebben olvashattok itt:

    https://petrology.geology.elte.hu/documents/Geokemiai_vizsgalatok/NAA+PGAA_Gmeling_2016.pdf

    A keverőágy tartalma a nyersmalomba kerül, amely a homogenizált nyersanyagokból ún. nyerslisztet őröl.

    A felhalmozott szemcsés kőzetből négy automata mintavevő közvetlenül a laboratóriumba szintén automatizált csőpostán keresztül szállítja a mintákat.

    A finomra aprított ásványi anyagot pneumatikusan bunkerekbe szállítják, majd onnan az előkezelőbe, ahol forró levegővel felmelegítik közel 800ᵒC-ra, ez egy zegzugos elrendezésű multiciklon, speciálisan van bélelve, hasonlóan a csőkemencéhez.

    Az előmelegített alapanyagot a csőkemencében legalább 1450 ˚C-on klinkerré égetik. A forró klinker anyagot hirtelen hűtéssel kidermesztik, nagyjából 5-6 cm szemátmérőjű frakciókat nyernek ezáltal. A klinker további feldolgozása a cementőrlő malomban-eltérő méretű acélgolyók- a finom aprító berendezés segítségével történik. A golyósmalom 16 méter hosszú, folyamatos üzemben dolgozik és a nem megfelelő szemnagyságú, már lehűlt klinkert légosztályozóból(ún. hidrociklon) visszavezetik a malomba.

    Itt adják hozzá az őrleményhez a különböző kiegészítő anyagokat: a kötésszabályozó anyagot, valamint a hidraulikus és egyéb kiegészítő anyagokat, (például az erőművi pernyét vagy a granulált kohósalakot).  Az elkészült cementet zsákokba vagy tartálykocsikba töltik.

    A többféle összetételű cement felhasználástól függően kerül összeállításra, ugyanis a megkötése(hidratációja) ezen anyagoknak az adalékok függvényében változik, és ebből eredően a mechanikai tulajdonságai is mások lesznek a végső felhasználás során.

    A cég számára igen fontos szempont a károsanyag kibocsájtásának pontos ismerete és minimalizálása.

    A technológiához szükséges hőmennyiséget tervezni és számítani tudják az  LDF, Biomassza és műanyag újra hasznosításból származó hulladékokból. A gyár körülbelül húsz év alatt állt át a környezetbarát energiafelhasználásra, ehhez pedig műszeres analitikai mérőparkot és laboratóriumokat alakítottak ki. A gyár látogatására egy egész napot is lehet tervezni, hiszen a műszeres analitikai laboratóriumokban lévő készülékekkel nem volt alkalmunk közelebbről megismerkedni.

    Nagyon szépen köszönjük a szervezést mindenki segítségével!

    Fejér Emese

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    FELVÉTELI EREDMÉNYEK A 2024-2025. tanévre

    FELVÉTELI EREDMÉNYEK A 2024-2025. tanévre

    9. évfolyam technikumi osztályaiba felvett tanulók listája

    2024. máj. 2.


    Ig.

    Fenntarthatósági témahét 2024

    Fenntarthatósági témahét 2024

    A Fenntarthatósági Témahét egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a tanulók megismerjék a fenntarthatóság fontosságát, és megtanuljanak felelősségteljesen gondolkodni és cselekedni a környezetükért.

    2024. ápr. 26.


    Diákjaink az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen

    Diákjaink az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen

    2004.04.23-án iskolánk három csapattal vett részt a 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen, melyet a Magyar Vöröskereszt szervezett.

    2024. ápr. 23.


    Bohár Ildikó


    Partnereink

    SZC logo

    Esztergomi Szakképzési Centrum


    Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

    2500 Esztergom, Főapát u. 1.

    Telefon: +36-70/684-8560

    E-mail: [email protected]

    OM azonosító: 910005/022

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: #########################


    2024Esztergomi SZC Bottyán János Technikum