SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum

OM kód: 910005/022 | 2500 Esztergom, Főapát u. 1.

Intézmény logo

Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

HírekKözérdekű adatokIntranetKRÉTA

Bemutatkozás

Kedves Látogatók!

Iskolánk Esztergom legrégebbi hagyományokkal rendelkező középiskolája. Jogutódja az 1683-ban alapított Szent István Gimnáziumnak és a hajdani, híres műszaki szakközépiskolának, a „Bottyánnak”, a város nagy presztízsű műszaki középiskolájának. Stratégiai célkitűzése, hogy Komárom-Esztergom megyében egyedülálló, máshol el nem érhető területeken és feltételekkel juttassa hozzá diákjait a piacképes szakmai vagy a továbbtanuláshoz szükséges tudáshoz. Olyan műszaki, természettudományos szakokat indítunk, amelyekkel a tanulmányok után könnyebb elhelyezkedni.

Esztergom fejlett ipara a városban és az igen nagy vonzáskörzetben a fiatal generációk számára biztos megélhetést ígér, így a munkaerőpiac megkívánta helyi szinten, a szakképzésben új intézményi rendszer kiépítését.

2020. augusztus 1-jén megalakult az ország legújabb szakképzési centruma, az Esztergomi Szakképzési Centrum, amely Esztergom három nagymúltú szakképző iskolájának lett a fenntartója. A Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakképző Iskola; a Géza Fejedelem Technikum és Szakképző Iskola mellett hosszas várakozás után újra a fejlődés útjára léphetett -legújabb nevén - a Bottyán János Technikum is.

A Bottyán nem kisebb küldetést kapott, mint azt, hogy a diákok újabb nemzedékének biztosítsa a magasabb képzettségi szintet és érettségi vizsgájuk után versenyképes szakmák technikusi bizonyítványának megszerzését. A képzés immár két pilléren nyugszik, a középszintű iskolai hagyományos oktatás mellett a mindennapok része a duális partnereknél -Esztergom és környékének legfontosabb ipari szereplőinél- folyó gyakorlatorientált képzés az ágazati alapvizsga letételét követően.

Az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése, a tehetséges fiatalok szorgalmas munkája már szép eredményeket hozott az országos tanulmányi és szakmai versenyeken. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2023/2024. tanévben a Bottyán János Technikum okleveles technikus képzést is indíthat, szakirányú felsőoktatási intézményekkel együttműködve.
Az ESZC fenntartása alatti időszakban több új ágazattal és szakmával bővült a képzési paletta. 2020-ban a szépészet ágazatban kozmetikus technikus diákok, a szociális ágazatban kisgyermek-nevelő szakos leendő dajkák, 2022-ben az oktatási ágazatban oktatási szakasszisztensek, 2023-ban a vegyész ágazatban műanyagfeldolgozó technikusok kezdték meg tanulmányaikat a Bottyánban. Új, korszerű kémiai laboratórium, szépészeti szalon, foglalkoztató terem, valamint elektrotechnikai tanműhely kialakítása az iskola épületében szintén az elmúlt pár év feladatai közé tartoztak, tartoznak.

 

 

A 2020/2021-es tanévtől bevezetett szakképzési struktúra alapján, a tanulmányaikat a Bottyánban elkezdő kilencedikes diákok öt év (a nyelvi előkészítős osztály esetében 6 év) elteltével az érettségi bizonyítvány mellé technikusi oklevelet is kapnak.

A hagyományosan informatika és távközlés, valamint a vegyipari képzés mellett, az elektronika és elektrotechnika ágazatokban nyújt képzést az iskola az ide jelentkező nyolcadikos, műszaki érdeklő-désű diákok számára.

A 2023/24-es tanévtől intézményünk okleveles szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus képzést indított a PPKE Információs Technológia és Bionika Karral közösen kidolgozott képzési program alapján. A technikumi oklevél megszerzését követően, a - Képzési programban rögzített feltételek teljesítese esetén - egyenes út vezet az egyetemre. Az országban összesen négy iskolában van öt éves műanyag-feldolgozó technikus szakmai képzés, melyet kifejelzetten az esztergomi TE vállalat kérésére indítunk.

A humán érdeklődésű tanulókat az oktatás ágazatba várjuk. Az itt megszerzett tudásukat a pedagógusok és a szülők legfontosabb segítőiként hasznosíthatják. A legjobbak pedig a PPKE BTK Vitéz János Karon folytathatják tanulmányaikat a pedagógusképzésben.

Az elmúlt évek során 6 ágazatban 11 szakmában indítottunk csoportokat a 8. évfolyamos tanulóknak.

 

BemutatkozásBemutatkozásBemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum


Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

2500 Esztergom, Főapát u. 1.

Telefon: +36-70/684-8560

E-mail: [email protected]

OM azonosító: 910005/022

Felnőttképzési nyilvántartás száma: #########################


2024Esztergomi SZC Bottyán János Technikum