SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum

OM kód: 910005/022 | 2500 Esztergom, Főapát u. 1.

Intézmény logo

Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

HírekKözérdekű adatokIntranetKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 19.


Veszter Vilmos

    ESZC Bottyán János Technikum - Digitális témahét 2024.04.08 - 2024.04.12.

    A témahéten az AI eszközöket vontunk be az oktatásba, keresve annak lehetőségeit a tanulásban és az oktatásban. Vizsgáltuk az AI hitelességét Magyar, Történelem, Fizika, Matematika, Kémia, Digitális kultúra, Programozás, Adatbázis-kezelés, Informatikai és távközlési alapok és Osztályfőnöki órákon.

    ESZC Bottyán János Technikum - Digitális témahét 2024.04.08 - 2024.04.12.

    Magyar órákon esszét hoztak létre AI eszközökkel diákjaink és annak stílusát és tartalmát elemezték. Versekből vett idézetek szerzőjének keresésével vizsgálták az AI megbízhatóságát. 10C, 10BV

    Történelemhez kapcsolódva korhű képet készítettek és tesztet állítottak össze a reformkori Esztergomról. 10A

    Fizika órán adott témában vázlatot generáltak az önálló kutatáshoz, ez alapján dolgozták ki a témát. 11A

    Matematikán statisztikai feladatokat készítettek az IA felhasználásával és ezeket a feladatokat elemezték. 11BV 11CE

    Kémia órán adatokat elemeztek, Excelben a lineáris regressziót ismerték meg. 10BV

    Adatbázis-kezelés órán adatbázisokat hoztak létre az AI adta adatokból. Az adatokat az adatbázis kezelő rendszer számára fogadhatóvá tették. Feladatokat generáltak a témához. 11A, 11BV

    Programozás órán egy feladathoz kértek folyamatábrát, struktogramot, programkódot. Ezek használhatóságát vizsgálták. 9A, 9B

    Digitális kultúrán a promptolással ismerkedtek, prompt generátort használtak. 9C, 9D, 9NyA, 9NyB

    Informatikai és távközlési alapokon a neurális hálózatok alapjaival ismerkedtek meg a tanulók. 10A, 10BV, 10D

    Osztályfőnöki órán etikai kérdésekkel foglalkoztak: mire, milyen szinten használhatom az AI-t a tanulás során? 9NyA, 9NyB

    A 11. és 12. évfolyamos informatikusok Drajkó László „Eljutni nulláról az egyre és tovább” előadását hallgatták meg. Drajkó László (bottyános öregdiák) többek közt volt a Novell, a Compaq, a Microsoft, a Graphisof vezető munkatársa is. Az előadásról bővebben itt olvashatnak: https://bottyan.eu/hirek/eljutni-nullarol-az-egyre-es-tovabb.

    Lantos Katalin egy kvíz készítő alkalmazást és használatát mutatta be a kollégáknak. Az alkalmazás (MI segítségével) pár perc alatt képes egy YouTube videóból kvíz feladatokat készíteni.

    A kollégák visszajelzése alapján elmondható, hogy sikerült feladatokat generálni vele adott témában, adott feladattípusban, de a feladatok nagyon könnyűek és azonos típusúak voltak más szövegezéssel. Az idézetek szerzőjét sok esetben hibásan határozza meg. A nyelvezetét, stílusát javítani kell. Tesztet tartalmazó HTML lapot tud generálni, de a teszt kérdéseit, válaszait nem szabad vizsgálat nélkül elfogadni. Képek generálása nagy türelmet igényel, sokszor kell pontosítani a meghatározást. A Python és HTML kódokat jól adja meg. Abban segítheti az önálló tanulást, hogy meghatároztatjuk a témához tartozó tartalmakat, majd ezekben mélyedünk el. Egy témához még nem tud összefüggő és elfogadható tartalmakat adni. Fontos kiemelni, hogy nincs forrás megjelölés, így a hitelességet ellenőrizni kell.  A tanulók közül többen használják az AI-t a tanulás során. Az AI a jövőben sok segítséget nyújthat, de egyelőre érdemes a generált feladatokat, megoldásokat átnézni.

    Köszönöm a témahéten végzett munkáját: Táncosné Fesler Beáta, Fekete Anita, Hatvani Szilvia, Kiss Szilvia, Gergely Irén, Tóthné Sümegi Adrienn, Szuhár Szilvia, Bőcs Aurél, Gyuriczáni dr. Sári Dóra, Cseh Gergely, Márton Tamás, Farkas Norbert, Németh Zsolt, Hornicsár Tivadar, Dobrai Tibor, Homor Lajos, Lantos Katalin kollégáknak és a Drajkó László által tartott előadás szervezőjének, Juhos Erikának és Szőke Erikának.

     

    Veszter Vilmos

     

    Néhány AI generált kép „Esztergomról”

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Fenntarthatósági témahét 2024

    Fenntarthatósági témahét 2024

    A Fenntarthatósági Témahét egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a tanulók megismerjék a fenntarthatóság fontosságát, és megtanuljanak felelősségteljesen gondolkodni és cselekedni a környezetükért.

    2024. ápr. 26.


    Diákjaink az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen

    Diákjaink az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen

    2004.04.23-án iskolánk három csapattal vett részt a 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen, melyet a Magyar Vöröskereszt szervezett.

    2024. ápr. 23.


    Bohár Ildikó

    Jedlik Ányos regionális szövegértési verseny

    Jedlik Ányos regionális szövegértési verseny

    2024.április 16-án tartották Győrben a III. Jedlik Ányos regionális szövegértési versenyt a 10-11. évfolyamos tanulók számára.

    2024. ápr. 22.


    Fekete Anita


    Partnereink

    SZC logo

    Esztergomi Szakképzési Centrum


    Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

    2500 Esztergom, Főapát u. 1.

    Telefon: +36-70/684-8560

    E-mail: [email protected]

    OM azonosító: 910005/022

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: #########################


    2024Esztergomi SZC Bottyán János Technikum