SZC logo

Esztergomi Szakképzési Centrum

OM kód: 910005/022 | 2500 Esztergom, Főapát u. 1.

Intézmény logo

Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

HírekKözérdekű adatokIntranetKRÉTA

Hírek

2024. máj. 6.


Szekeresné Czinege Erzsébet

    Szakmai napon járt a 9.B vegyész szakos csoportja

    A 9. évfolyamos vegyész diákok számára olyan programot szerveztünk, amely a tudományterület múltját és jelenét mutatja be, hogy képet kaphassanak arról, milyen lehetőségek várják őket felnőtt életük során vegyésztechnikusként.

    Szakmai napon járt a 9.B vegyész szakos csoportja

    Utunk első állomása Várpalotán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum volt. A Vegyészeti Múzeum a várpalotai vár felújítása után az épület 2. emeletén 400 m2-nyi kiállítótérben kapott helyet. A Kémiatörténeti teremben a magyar kémia és vegyipar történetét láthattuk tablókon, régi eszközökön és maketteken. Eredeti leiratok, dokumentumok támasztották alá a tablókon szereplő információkat. Megismerkedtünk a magyar vegyipar korai szakaszának nagyjainak nevével. Ebben az időutazásban vezetőnk a múzeum nyugalmazott igazgatója, Próder István vegyészmérnök volt, aki részletesen megismertetett bennünket a kiállított tárgyak történetével.

     

     

    A Kémiai laboratórium elnevezésű teremben az egykor minden üzemben megtalálható üvegtechnika munkaállomását ugyanúgy meg lehetett találni, mint a mostani laboratóriumokban használatos eszközök elődjeit. Külön termet szenteltek annak a számítógépnek, amely a magyar vegyipar elsőként alkalmazott technológia kifejlesztésére, optimalizálására a péti Nitrogénművekben az ammónia gyártásánál. Itt láthattuk az elektronmikroszkópok korai változatait, valamint gázkromatográfiás készüléket is. Nagyon érdekes volt látni azokat a maketteket, amelyek a Magyarországon működő vegyipari technológiákat mutatta be, amelyeknek mai megoldásait a szakmai képzésünk során meg kell ismernünk.

     

     

    A kiállítás bejárása után utunk Veszprémbe vezetett a Pannon Egyetem mérnöki karán működő Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriumába. Dr. Domokos Endre egyetemi docens, a Környezetmérnöki Intézet igazgatója fogadta kis csapatunkat, majd egy igen tanulságos és érdekes előadást tartott nekünk a zajról, a zaj okozta ártalmakról, valamint az ezzel kapcsolatos mérésekről, vizsgálatokról. A zaj korunk második legnagyobb környezetkárosító hatása, komoly kockázatot jelent életünkre, ezért nagyon fontos, hogy megismerhessük, mivel állunk szemben. Domokos tanár úr megmutatta nekünk az egyetem nagyon modern mérőállomását, a süketszobát, ahol különböző berendezések hangnyomásmérésével foglalkoznak. Lemérhettük, milyen hangnyomással tudunk kiabálni. Ezután laborlátogatásra indultunk, megnézhettünk három igen jól felszerelt környezetvédelmi vizsgálatokkal foglalkozó laboratóriumot. Kísérőink Varga Béla PhD-hallgató és Kulcsár Gvendolin laboráns technikus voltak, akik betekintést engedtek a laborok mindennapjaiba, a felszíni vizek, szennyvizek vizsgálatának nagyműszeres méréseinek sorába. Olyan műszereket láthattunk, illetve a szakemberek elmondása alapján működésüket is megismerhettük, amelyekről későbbi tanulmányaik során majd tanulni fognak a tanulóink. Láttunk modern mintaelőkészítő labort, gázkromatográfot, HPLC-t, TOC, ICP spektroszkópokat.

    Kísérőink mindketten vegyésztechnikusként kezdték pályafutásukat, így a kilencedikesekkel a technikusi munkáról is sokat beszéltek, a lehetőségeiket is felvázolták, így közelebb hozták nekik a vegyészet jelentését, szerepüket ezen a szép területen.

    A tartalmas bemutató és bejárás után délután 4-kor indultunk haza.

     

    Szekeresné Czinege Erzsébet

    vegyész oktató

     

     

     

     

     

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Karrierlehetőség!

    Karrierlehetőség!

    Az Esztergomi Szakképzési Centrum és iskolánk, az alábbi oktatók jelentkezését várja!

    2024. máj. 16.


    Ig.

    FELVÉTELI EREDMÉNYEK A 2024-2025. tanévre

    FELVÉTELI EREDMÉNYEK A 2024-2025. tanévre

    9. évfolyam technikumi osztályaiba felvett tanulók listája

    2024. máj. 2.


    Ig.


    Partnereink

    SZC logo

    Esztergomi Szakképzési Centrum


    Esztergomi SZC Bottyán János Technikum

    2500 Esztergom, Főapát u. 1.

    Telefon: +36-70/684-8560

    E-mail: [email protected]

    OM azonosító: 910005/022

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: #########################


    2024Esztergomi SZC Bottyán János Technikum